gr
  • gr
  • en

ΠΡΌΛΗΨΉ ΣΥΧΝΏΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΏΝ!!!!Χρήσιμες Οδηγίες πριν τον αγώνα και μετά τον τερματισμό!


ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΧΝΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου ,Χίου & Σάμου του Πανελλήνιου Σύλλογου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) και το Επιστημονικό Τμήμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας (ΕΤΑΦ) του ΠΣΦ σας ενημερώνουν σχετικά με την πρόληψη των συχνότερων τραυματισμών που μπορεί να προκύψουν κατά την προετοιμασία σας ή/και κατά την συμμετοχή σας στον Ημιμαραθώνιο.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι συνηθέστεροι τραυματισμοί που εμφανίζονται στο κάτω άκρο και συμβουλές για την πρόληψή τους.

Πρόσθιος επιγονατιδομηριαίος πόνος
Λίγα λόγια: Εκδηλώνεται με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, πίσω και γύρω από την επιγονατίδα. Οι αιτίες μπορεί να είναι ανατομικές, μυϊκή αδυναμία ή ανισορροπία που οδηγούν στην κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας και σε λανθασμένη κατανομή των φορτίων, ή η κόπωση της άρθρωσης από την συνεχή κίνηση κάμψης-έκτασης. Σε κατηφορικό έδαφος το σύμπτωμα μπορεί να επιδεινωθεί. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σε γυναίκες, κυρίως λόγω ανατομικών διαφορών σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. 
Πρόληψη: 
Μην αλλάζετε απότομα επιφάνειες προπόνησης και αποφύγετε τις πολύ σκληρές. 
Μην αυξάνετε τις αποστάσεις που τρέχετε πάνω από 10% εβδομαδιαία. 
Βεβαιωθείτε ότι φοράτε κατάλληλα παπούτσια. 
Βελτιώστε το νευρομυϊκό συντονισμό στο γόνατο. 
Φροντίστε οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι μύες της γάμπας να έχουν φυσιολογική ελαστικότητα. (δείτε το έντυπο του ΠΣΦ με τις οδηγίες για τους συμμετέχοντες – διατάσεις οπισθίων μηριαίων, διατάσεις γαστροκνημίου-υποκνημιδίου).

Πελματιαία απονευρωσίτιδα - απονευροπάθεια
Λίγα λόγια: Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια ταινία πυκνού συνδετικού ιστού η οποία βρίσκεται στο πέλμα και βρισκόμενη σε τάση σχηματίζει την ποδική καμάρα. Πόνος στην απονεύρωση μπορεί να προκληθεί από υπερβολικά φορτία που ασκούνται στο πέλμα και την απονεύρωση λόγω υποδημάτων που δεν υποστηρίζουν την ποδική καμάρα και την πτέρνα, όταν παρατηρείται κοιλοποδία ή πλατυποδία, καθώς και από αυξημένη τάση στον αχίλλειο τένοντα. Εκδηλώνεται με πόνο κυρίως στην περιοχή της εσωτερικής πλευράς της πτέρνας. 
Πρόληψη: 
Τα παπούτσια σας πρέπει να υποστηρίζουν σωστά την ποδική καμάρα και την πτέρνα. Αν έχετε κάποια ενόχληση, αποφύγετε να περπατάτε ή να τρέχετε χωρίς παπούτσια ή με παπούτσια χωρίς έξτρα απορρόφηση (με επίπεδη σόλα). 
Προτιμήστε πάντα απορροφητικά υποδήματα στην προπόνηση και πιο ελαφριά και υποστηρικτικά στον αγώνα. 
Φροντίστε τόσο οι μύες της γάμπας όσο και των δακτύλων να έχουν φυσιολογική ελαστικότητα (δείτε το έντυπο του ΠΣΦ με τις οδηγίες για τους συμμετέχοντες – διατάσεις γαστροκνημίου-υποκνημιδίου) και προσθέστε στο πρόγραμμά σας και διατάσεις για την πελματιαία απονεύρωση, «τραβώντας» πρώτα το μεγάλο δάκτυλο και μετά τα υπόλοιπα 4 δάχτυλα του ποδιού σας προς τα πίσω. 
Μπορείτε να κάνετε «μάλαξη» συχνά για να μην «σφίγγει» η πελματιαία απονεύρωση, χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις το οποίο θα τοποθετείτε κάτω από το πέλμα σας και θα το κινείτε προς διάφορες κατευθύνσεις σε καθιστή θέση χρησιμοποιώντας το βάρος του ποδιού σας.

Κάταγμα κόπωσης
Λίγα λόγια: Ένα τέτοιο κάταγμα στους δρομείς εμφανίζεται συνήθως στην κνήμη (καλάμι), στο δεύτερο μετατάρσιο και στο σκαφοειδές οστό του ποδιού. Ανατομικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η πλατυποδία, πιθανόν να ενοχοποιούνται. Το προηγούμενο ιστορικό κατάγματος κόπωσης και το γυναικείο φύλο φαίνεται να είναι οι κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου και οι απότομες αλλαγές της επιφάνειας άσκησης φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση κατάγματος. Αθλήτριες με αμηνόρροια ή με μη φυσιολογικό κύκλο φαίνεται να παρουσιάζουν συχνότερα τέτοια κατάγματα, αν και τα ερευνητικά δεδομένα είναι αμφιλεγόμενα. 
Πρόληψη: 
Μην κάνετε απότομες αλλαγές σε όγκο και ένταση προπόνησης. 
Φοράτε κατάλληλα παπούτσια για κάθε επιφάνεια άσκησης. 
Φροντίστε να έχετε σωστή μυϊκή δύναμη και ελαστικότητα. 
Δώστε επαρκή χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεών σας. 
Αθλήτριες που έχουν αμηνόρροια θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Μυϊκές κράμπες
Λίγα λόγια: Κατά την διάρκεια του αγώνα μπορεί κάποιος μεμονωμένος μυς ή μυϊκή ομάδα να βρεθεί σε έντονη ακούσια διαρκή συστολή. Αν και ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την ακριβή αιτία, η έντονη μυϊκή κόπωση και ο διαταραγμένος νευρομυϊκός έλεγχος φαίνεται να κερδίζουν έδαφος ως προς τον υποθετικό αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης κράμπας. Η προπόνηση σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον φαίνεται να συμβάλει στην πρόκληση κράμπας, ιδιαίτερα σε αθλητές που είναι επιρρεπείς. 
Πρόληψη: 
Φροντίστε να αναπληρώνετε την ενέργεια που καταναλώνετε κατά την παρατεταμένη άσκηση (πχ με λήψη stick υδατανθράκων ανά διαστήματα), ώστε να αποφύγετε την γρήγορη κόπωση. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες. 
Αποφύγετε την παρατεταμένη άσκηση-προπόνηση σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον. 
Φροντίστε να αναπαύετε τους μύες σας και να κάνετε μάλαξη σε συνεννόηση με τον φυσικοθεραπευτή σας. 
Δείτε το έντυπο του ΠΣΦ με τις οδηγίες για τους συμμετέχοντες (διατάσεις) και μην αμελείτε τις διατάσεις, ιδιαίτερα για τους μύες που εμφανίζουν κράμπες συχνότερα, δηλαδή τον γαστροκνήμιο, υποκνημίδιο και οπίσθιους μηριαίους.

Σύνδρομο τριβής (συμπίεσης) λαγονοκνημιαίας ταινίας
Λίγα λόγια: Το σύνδρομο προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη κάμψη – έκταση στο γόνατο και εκδηλώνεται με πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Εμφανίζεται λόγω υπερβολικού όγκου προπόνησης, φθαρμένων ή ακατάλληλων υποδημάτων ή λόγω παρατεταμένης προπόνησης σε μη ομαλό αγωνιστικό έδαφος. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η αδυναμία του μέσου γλουτιαίου μυός, των κύριων καμπτήρων μυών του ισχίου (κυρίως του λαγονοψοΐτη) και/ή του μεγάλου γλουτιαίου μυός. 
Πρόληψη: 
Μην αυξάνετε απότομα τον όγκο και/ή την ένταση της προπόνησης. Μια αύξηση μέχρι 10% εβδομαδιαίως είναι επιτρεπτή για την αποφυγή υπερβολικών απαιτήσεων στους ιστούς σας. 
Αποφύγετε την παρατεταμένη προπόνηση σε ανώμαλες ή σκληρές επιφάνειες. 
Φροντίστε να διατηρείτε καλό μυϊκό έλεγχο στην περιοχή της πυέλου, του ισχίου και του γόνατος, εξασκώντας συμμετρικά τις μυϊκές ομάδες. 
Συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για την μάλαξη στην περιοχή, τις κατάλληλες διατάσεις και για την αξιολόγηση τυχόν εμβιομηχανικών προβλημάτων.

Διάστρεμμα ποδοκνημικής
Λίγα λόγια: Πρόκειται για τραυματισμό των συνδέσμων της ποδοκνημικής με συχνότερο αυτόν που αφορά την εξωτερική πλευρά του αστραγάλου (έξω πλάγιος σύνδεσμος). Συμπτώματα μπορεί να είναι ο πόνος, το οίδημα, η αδυναμία κίνησης ή στήριξης στην άρθρωση. 
Πρόληψη: 
Προθερμανθείτε κατάλληλα. 
Αποφύγετε την παρατεταμένη προπόνηση σε ανώμαλες επιφάνειες. 
Συμβουλευθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να συμπεριλάβετε ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας στο πρόγραμμά σας, ιδιαίτερα αν έχετε ιστορικό παλαιότερων διαστρεμμάτων.

Τενοντίτιδα - Τενοντοπάθεια αχιλλείου τένοντα
Λίγα λόγια: Είναι μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί και χωρίς φλεγμονώδη αντίδραση. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία για τις ακριβείς αιτίες, ως συχνοί αιτιολογικοί και προδιαθεσικοί παράγοντες αναφέρονται η δυσλειτουργία του συμπλέγματος γαστροκνήμιος-υποκνημίδιος (διαταραχή της σχέσης μυϊκής δύναμης και ελαστικότητας), ο έντονος πρηνισμός του άκρου ποδός, η κοιλοποδία, η αυξημένη ηλικία (>30 ετών), το φύλο (οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες), η παχυσαρκία, το ιστορικό παλαιότερων παρόμοιων τραυματισμών, τα ακατάλληλα υποδήματα, τα προπονητικά λάθη όπως η απότομη αύξηση του όγκου προπόνησης και το παρατεταμένο τρέξιμο σε σκληρό έδαφος. 
Πρόληψη: 
Αυξάνετε σταδιακά τον όγκο προπόνησης (όχι παραπάνω από 10% εβδομαδιαίως). 
Φροντίστε να φοράτε κατάλληλα παπούτσια και ελέγχετε τακτικά τη φθορά τους. 
Κάντε διατάσεις τακτικά μετά την άσκηση (δείτε το έντυπο του ΠΣΦ με τις οδηγίες για τους συμμετέχοντες – Διατάσεις Γαστροκνημίου-Υποκνημιδίου). 
Φροντίστε να συμπεριλάβετε ασκήσεις έκκεντρης φόρτισης (πλειομετρικές) των μυών της γάμπας στο πρόγραμμά σας. 
Οι γυναίκες δρομείς να αποφεύγουν την παρατεταμένη χρήση υποδημάτων με ψηλό τακούνι στην καθημερινότητά τους.

Κάκωση οπίσθιων μηριαίων
Λίγα λόγια: Οι δρομείς αντοχής κινδυνεύουν από κάκωση-θλάση στους οπίσθιους μηριαίους ιδιαίτερα στα σημεία που αυξάνουν απότομα ρυθμό-ταχύτητα (πχ προσπερνώντας κάποιον άλλον αθλητή ή κάνοντας ένα σπριντ). Στον κίνδυνο εμφάνισης μιας τέτοιας κάκωσης μπορεί να συμβάλει ένας πρότερος ίδιος τραυματισμός (ειδικά αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως), η ανεπαρκής ελαστικότητα των ίδιων μυών (αν και υπάρχουν αντικρουόμενα ερευνητικά δεδομένα) αλλά και των ανταγωνιστών τους (καμπτήρες του ισχίου), ένας «φτωχός» κινητικός έλεγχος στην πύελο, η κακή σχέση δύναμης τετρακεφάλου – οπισθίων μηριαίων της ίδιας πλευράς ή των οπισθίων μηριαίων μεταξύ των δύο πλευρών, οι απότομες αλλαγές στο προπονητικό φορτίο, η ανεπαρκής προθέρμανση και η κόπωση. 
Πρόληψη: 
Φροντίστε την ελαστικότητα των μυών (δείτε το έντυπο του ΠΣΦ με τις οδηγίες για τους συμμετέχοντες – διατάσεις οπισθίων μηριαίων). 
Συμπεριλάβετε ασκήσεις έκκεντρης φόρτισης (πλειομετρικές) των οπισθίων μηριαίων στο πρόγραμμά σας και ασκήσεις σταθεροποίησης-βελτίωσης κινητικού ελέγχου της πυέλου. 
Ενημερωθείτε από τον φυσικοθεραπευτή σας σχετικά με την σημασία της μυϊκής ισορροπίας ανάμεσα σε τετρακέφαλο και οπίσθιους μηριαίους αλλά και μεταξύ κυρίαρχου και μη κάτω άκρου.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας για το αγώνισμα απευθυνθείτε στον φυσικοθεραπευτή σας, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αν έχετε κάποια ενόχληση σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω ή όποια άλλη ενόχληση που επιμένει σε κάθε προπόνησή σας ή υπάρχει για ώρες μετά την προπόνησή σας, σε περίπτωση οξέος πόνου ή πόνου που σας ξυπνά το βράδυ. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε το πιθανό πρόβλημά σας εγκαίρως.
Κατά την διάρκεια του αγωνίσματος, φυσικοθεραπευτές μέλη του ΠΣΦ θα βρίσκονται σε σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής, αλλά και στον τερματισμό, για να αξιολογήσουν – αντιμετωπίσουν όποιο μυοσκελετικό πρόβλημα έχει προκύψει.

Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου , Χίου & Σάμου

Αναζητήστε τον φυσικοθεραπευτή σας, μέλος του ΠΣΦ, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://psf.org.gr/physio_members.php .Χρήσιμες Οδηγίες πριν τον αγώνα και μετά τον τερματισμό!

ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ: Φροντίστε να διατηρείτε την θερμοκρασία του σώματος σας, προετοιμαστείτε κάνοντας ¨ζέσταμα¨ το οποίο να περιλαμβάνει ελαφρύ τρέξιμο, ψηλά γόνατα κλπ. Συμπληρώστε με δυναμικές διατάσεις για τις κυριότερες μυϊκές ομάδες των κάτω άκρων. 
Τοποθετείστε ειδικά επιθέματα για να αποφύγετε φουσκάλες στα σημεία τριβής των πελμάτων σας με τα υποδήματα. Τοποθετείστε βαζελίνη στα σημεία του σώματος σας που θα υπάρχουν τριβές με την αθλητική σας περιβολή, πχ ανάμεσα στους μηρούς, μασχάλες, μέσα πλευρά του βραχίονα στο δικέφαλο μυ και στις θηλές. 
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ:
Φροντίστε να μην έχετε φθαρμένα υποδήματα ή ορθωτικά πέλματα σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε. Μην φορέσετε καινούρια αθλητικά υποδήματα την ημέρα του αγωνίσματος, θα πρέπει να έχετε προπονηθεί με αυτά τουλάχιστον τις τελευταίες μια-δυο εβδομάδες. 
Ακούστε το σώμα σας, μην αγωνισθείτε αν δεν αισθάνεστε καλά.
Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας για το αγώνισμα απευθυνθείτε στον Φυσικοθεραπευτή σας μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών αν έχετε κάποια ενόχληση που επιμένει σε κάθε προπόνηση σας ή υπάρχει για ώρες μετά την προπόνηση σας, σε περίπτωση οξέος πόνου ή πόνου που σας ξυπνά το βράδυ. Ο Φυσικοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε το πιθανό πρόβλημα σας εγκαίρως.
Κατά την διάρκεια του αγωνίσματος Φυσικοθεραπευτές μέλη του ΠΣΦ θα βρίσκονται σε σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής αλλά και στον τερματισμό για να αξιολογήσουν – αντιμετωπίσουν όποιο μυοσκελετικό πρόβλημα έχει προκύψει. 
Αποφύγετε την αφυδάτωση πίνοντας 400/800 ml/ώρα άσκησης διαλύματος ηλεκτρολυτών. Προσοχή, μην πίνετε παραπάνω από όσο ορίζει η δίψα σας. Η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία. Περισσότερο κινδυνεύουν αθλητές που θα ξεπεράσουν τις τέσσερις ώρες διάρκειας αγωνίσματος. Αν αισθανθείτε σύγχυση, ναυτία, ζάλη, τάση για εμετό και αίσθημα δυσχέρειας της αναπνοής ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

ΜΕΤΆ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΌ: 
Αλλάξτε τα ρούχα σας το συντομότερο για να αποφύγετε την υποθερμία. Συνεχίστε να κινήστε για 5-10 λεπτά – αυτό θα βοηθήσει να επανέλθουν οι σφυγμοί σας σταδιακά στο φυσιολογικό και θα μειώσει τον αίσθημα σκληρότητας των αρθρώσεων και το ΄΄σφίξιμο΄΄ των μυών. Στην συνέχεια αφιερώστε 5-10 λεπτά για ήπιες στατικές διατάσεις που θα μειώσουν το αίσθημα μυϊκού καμάτου τις επόμενες ημέρες μετά το αγώνισμα. 
Ενδείκνυται η παγο-θεραπεία. Ζητήστε πάγο για παγο-μάλαξη ή ιδανικά βυθίστε τα κάτω άκρα σας το συντομότερο σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθούν πιθανές φλεγμονές και να μειωθεί ο πόνος. 
Όταν επιστρέψετε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο κάντε ένα μπάνιο. Βυθίστε τα πόδια σας σε κρύο νερό (13-18 βαθμούς Κελσίου) για 15 λεπτά. Αν δεν αντέχετε το πολύ κρύο νερό κάντε μπάνιο στη θερμοκρασία που επιθυμείτε, αποφεύγοντας το ζεστό νερό! 
Σκουπίστε τα πόδια σας τρίβοντας ελαφρώς τους μυς με την πετσέτα.
Για να μειώσετε το οίδημα που τυχόν έχετε στα πόδια σας, ανυψώστε τα ακουμπώντας τα στον τοίχο για 15-10 λεπτά. Μπορείτε να το επαναλάβετε και άλλες φορές μέσα στην ίδια μέρα. Προσοχή, για να αποφύγετε την υπόταση, μην σηκώνεστε απότομα σε όρθια θέση. 
Αναζητήστε τους Φυσικοθεραπευτές μέλη του ΠΣΦ μετά τον τερματισμό, αν έχει προκύψει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, για να γίνει μια πρώτη αντιμετώπιση και να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές για το πρόβλημα σας. Αν οι ενοχλήσεις σας επιμένουν τις επόμενες ημέρες, επισκεφθείτε τον Φυσικοθεραπευτή σας για να σας αξιολογήσει και να ακολουθηθεί η ιδανική θεραπεία.
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας μετά το αγώνισμα και όχι αμέσως μετά τον τερματισμό, μια συνεδρία μάλαξης θα βοηθήσει πολύ να μειωθεί ο μυϊκός κάματος και να χαλαρώσουν οι μύες που βρίσκονται σε τάση.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1η εβδομάδα
Εναλλαγές ζεστού κρύου νερού στο μπάνιο
Ελαφρύ μασάζ στους κουρασμένους μυς, όχι έντονο ή βαθύ
Μετά το μπάνιο δοκιμάστε πολύ ήπιες διατάσεις. Ο πόνος θα σας οδηγήσει, δεν χρειάζεται «ζόρισμα»! 
Προς το τέλος της εβδομάδας μια συνεδρία «εν τω βάθει» μάλαξη με πιο έντονη πίεση των μυών θα βοηθήσει πολύ να μειωθεί ο μυϊκός κάματος και να χαλαρώσουν οι μύες που βρίσκονται σε τάση.

ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ
Είναι σίγουρο ότι τις γνωρίζετε και δεν πρέπει να τις παραμελείτε! Μην ξεχνάτε ότι στον Μαραθώνιο όλο το σώμα τρέχει και όχι μόνο τα πόδια! 
Μετά τον αγώνα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις ξανά θυμηθείτε όλες και να φροντίσετε ώστε να διατείνεται του μυς όλου του σώματος. Εκτός λοιπόν του γαστροκνημίου, τετρακέφαλου και οπισθίων μηριαίων εντάξετε και των χεριών, κορμού, λεκάνης και πέλματος.Προσέξτε αρχικά και μετά τον αγώνα οι διατάσεις πρέπει να είναι πολύ ήπιες, ανώδυνες και χωρίς «ζόρισμα» των ήδη καταπονημένων μυών και τενόντων.
Αργότερα, την δεύτερη εβδομάδα, αυξήστε λίγο περισσότερο τη διάταση αλλά και πάλι χωρίς πόνο. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος για πλήρη αποκατάσταση του μυϊκού εύρους των μυών σας. Κάντε υπομονή περίπου ένα μήνα, σύντομα θα επανέλθει το σώμα στην αρχική του ελαστικότητα!
ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Ανταμείψτε τον εαυτό σας π.χ. με ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια ή με ένα νέο πελματογράφημα!
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΣΦ :http://psf.org.gr/physio_members.php

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 
atcom-logo