Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού (IMD)

11/12/2022 11:33:00 πμ
world_day_of_mountain
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού (IMD) στις 11 Δεκεμβρίου είναι «Οι γυναίκες μετακινούν βουνά».
Οι γυναίκες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των βουνών.
Είναι συχνά οι κύριοι διαχειριστές των ορεινών πόρων, φύλακες της βιοποικιλότητας, φύλακες της παραδοσιακής γνώσης, θεματοφύλακες του τοπικού πολιτισμού και ειδικοί στην παραδοσιακή ιατρική.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια ορεινών περιοχών ως γεωργοί, πωλητές αγορών, επιχειρηματίες, τεχνίτες, επιχειρηματίες και ηγέτες κοινοτήτων έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες αλλαγής.
Όταν οι αγρότισσες έχουν πρόσβαση σε πόρους, υπηρεσίες και ευκαιρίες, γίνονται κινητήρια δύναμη κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της αγροτικής φτώχειας και δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη των ορεινών οικονομιών.
(Mountain women of the world Challenges, resilience and collective power - Food and Agriculture Organization of the United Nations)
Η φετινή παγκόσμια μέρα βουνού είναι μια ευκαιρία για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και, ως εκ τούτου, τη συμβολή στη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των μέσων διαβίωσης.
Πρόσφατα ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2022 Διεθνές Έτος Βιώσιμης Ορεινής Ανάπτυξης. Η ημέρα ευαισθητοποιεί και εστιάζει στη σημασία των βουνών. Δυστυχώς, τα βουνά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση.
Καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, οι άνθρωποι των βουνών - μερικοί από τους φτωχότερους του κόσμου - αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους αγώνες επιβίωσης, αναγκάζοντας τους στη μετακίνηση τους σε αστικές περιοχές.
Η ζωή των κατοίκων στο νησί μας, ένα ορεινό νησί, ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα βουνά. Γνωρίστε τους πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβονται στα βουνά μας , ανακαλύψτε τις ομορφιές και τη μοναδικότητα της Χιώτικης φύσης περπατώντας τα πανέμορφα μονοπάτια του τόπου μας!
Καλή Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 2022!